�urnalas Orientavimosi Sportas
Osport.lt

Orientavimosi sporto forumas
 
 DUKDUK   IeškotiIeškoti   Narių sąrašasNarių sąrašas   Vartotojų grupėsVartotojų grupės   RegistruotisRegistruotis 
 AprašymasAprašymas    Tikrinti asmeninius pranešimusTikrinti asmeninius pranešimus   PrisijungtiPrisijungti 

AR BŪTINA SKIRTI DMES APŠLIMUI?

 
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Treniruotės
Rodyti ankstesnę temą :: Rodyti sekančią temą  
Autorius Pranešimas
Vytenis
Meistras


Prisijungė: 2006 08 25
Pranešimai: 3200
Pranešimų per dieną: 0.5
Miestas: Kazl Rda-Jonava-Kaunas

PranešimasParašytas: 2006-10-17, 09:47    Rašyti temą: AR BŪTINA SKIRTI DĖMESĮ APŠLIMUI? Atsakyti su citata

Nuostabu, kad per pastarųsias Lietuvos taurės varžybas javonieĄiai kruopšĄiai teikė dalyvių drabužių iš finišo Į varžybų centrų pristatymo paslaugų. Tik keista, kad nedaug dalyvių šia paslauga naudojosi. Jei visi naudotųsi, kažin, ar tarnyba bųtų apsidirbusi. Dar keisĄiau, kad šia paslauga nesinaudoja daug jaunuĄių jaunimo rinktinės narių ir net ELITO jauni bei jaunos sportininkės. Gaila žiųrėti, kai per apšilimų "prakaituoja ir Ąia pat šalto rudens vėju perpuĄiant, tiesiog, šaldomi vos pašildyti organizmai. Kol atbėga per laukus iki finišo ir dar pastoviniuoja laukdami starto, praranda visų savyje sukauptų šilumų visas apšilimas nueina niekais.

Toks Įspųdis, kad treniruoĄių eigoje neĮtikintas pagrindinis apšilimo fiziologinis reikalavimas:

KUO MAžESNĖMIS ENERGĖTINĖMIS SĄ"NAUDOMIS KUO GERIAU ĮŠILDYTI VISĄ" ORGANIZMĄ".

Jau net logiškai mastant aišku, kad šildant organizmų reikia ir taupyti energijų, jos nešvaistyti prieš startų. Todėl kitas bųdingas naujokams kraštutinumas - "tingėjimas krutėti prieš startų atsiranda dėl tos paĄios racionalumo logikos. Bet gautas organizmui staigus krųvis, kai organizmas neparuoštas darbui ir jo visiškai nesuderintos tarpusavio funkcijos, tai ir savĄs žalojimo faktorius. Todėl bet koks judėjimas prieš startų tai jau teigiamas bruožas. Tik ar organizmas Įšils, jei bus šildomasi su trumpa ar varžybine apranga, esant jau atvėsusio oro sųlygomis?

Kai daviau pastabų vienam sporto vadovui, parodĄs, kad futbolininkai su trumpa apranga lengvai judėdami rudenio darganoje daugiau šųla nei šildo organizmų, tai jis pašiepė su klausimu:

"Jei aprengsi "bušlatais šilĄiausiai, tai ar jau skaitysi, kad apšildei?

Kai tai patvirtinau, jis pasiųlė man persikvalifikuoti fiziologijoje. Na, kas dėl bendros fiziologijos tai vieni požiųriai, o SPORTO FIZIOLOGIJOJE yra kiti subtilesni niuansai. Persistažuoti ir permastyti savo Įsitikinimus visad pastoviai reikia ir bųtina vis kaupti, ir kaupti savyje naujų žinių faktorius. Pamenu, kai vaikystėje žurnale "Nauka i fiziĄeskaja kultųra buvo mokslinis straipsnis, apibendrinantis skirtingo apšilimo bųdų veiksmingumų Įvairioms lengvosios atletikos rungtims. Pamenu aiškių išvadų, kad sprinteriams, šuolininkams ir net metikams efektų didesnĮ davė prieš varžybas pasišildymas duše ir ypaĄ šiltoje vonioje, nei judėjimas. O vidutinių nuotolių bėgikams ir ypaĄ stajeriams toks išorinis savĄs šildymas efektų buvo davĄs mažiausių.

Taigi iš viso šio apibendrinimo peršasi išvada, kad organizmui reikalinga visapusiška šildymo Įvairovė. Taip be jokio trenerio pradėjau formuoti požiųrĮ Į apšilimo bųtinybĄ. Jau prieš startų, stebėdamas nepažĮstamų varžovų apšilimų, sudarydavau taktinĮ ĮspųdĮ, su kuom turėsi reikalų rungtyje ir kaip tie varžovai elgsis po starterio šųvio. Paprastai tie, kurie "šildydavosi su trumpa apranga ir dar ne su sportiniais bateliais, o neparuoštų kojų raumenis pradėdavo draskyti su startukais, tie iš kart po starto pasileisdavo vos ne pasaulio rekordų šturmui. Todėl Į tokius bųdavo sveika visiškai nereaguoti, nes jie pirmaudavo tik kelių %-ų distancijos dalyje, o Į finišų išvis retas katras parsikasdavo.

Malonu, kad varžybų organizatoriai jautriai supranta apšilimo bųtinybĄ ir teikia paslaugas. Tik vėl kartoju - keista, kad šia paslauga nesinaudoja jau patyrĄs jaunimas, rodydamas nekokĮ pavyzdĮ pradedantiesiems. Nevardinsiu pavardžių, kurie su tik varžybine aprangėle nešasi kiek gali vos ne varžybiniu greiĄiu apie 1 km per vėjuotų laukų iki starto, ir ten be antrosios bei treĄiosios apšilimo dalies iš kart stoja prie starterių brigados, arba atbėga uždusĄs, bet nesušilĄs ir, mankštindamas sųnarius, praranda visų Įšildymo efektų. Kažkaip gaila buvusiems treneriams Įdėto ugdymo darbo, kai atitrųkĄ nuo pedantiškos priežiųros jau tampantys patyrusiais sportininkais, kai kurie kieĄiausi ir kieĄiausios nusispjauna Į fiziologinius reikalavimus ir pradeda save perugdyti taip kaip nereikėtų elgtis ypaĄ dar atsakingesnėse varžybose atstovaujant Lietuvų. Juk kai užsivelkama apranga su nacionalinėmis spalvomis, tai ir NUO APŠILIMO KULTŪROS žIŪROVAI SUSIDARO ĮSPŪDĮ NET APIE NACIJOS SPORTIN KULTŪRĄ". Jei savo šalĮ atstovaujantis nesirųpina labai brangių sekundžių kaupimu prieš pat startų, tai jau viskas aišku, kad jis turės ir daugiau savyje aplaidumo "Įgųdžių. Todėl patyrusių žiųrovų ir ypaĄ specialistų dėmesys visad krypsta Į apšilimų daranĄius sportininkus. Juk ir daug kų naujo gali pamatyti apšilimo technologijose. Todėl net ir televizijų transliacijų metų dažnai operatoriai nukreipia objektyvus Į besiruošianĄius startui sportininkus. Tai ar verta praradinėti savĄs rengimo startui Įgųdžius? Juk jei atprasi elgtis prieš varžybas taip kaip reikia, tai ar viskų pavyks atlikti taip kaip reikia atsakingu momentu? Jei nebus suformuoti gilųs ĮproĄiai, tai tada bus prielaidos priešstartiniam jauduliui atsirasti, negalima bus kreipti dėmesio Į psichologinĮ taktinĮ pasirengimų, kas labai svarbu ypaĄ mųsų labai techniškoje sporto šakoje.

Pastaroji mųsų šakos ypatybė ir veda dažnai prie demagogijos, kad perdėm didelis dėmesys tik fiziniam savĄs parengimui, neva, neturi Įtakos tų kelių sekundžių graibstymas, kai rezultatų lemia daug daugiau faktorių. Manau, kad Ąia ir yra demagogija, nes kuo daugiau sportininkas atlieka savyje procedųrų prieš startų, tuo jis labiau nevalingai sužadina dėmesingumo receptorius ir tuo daugiau suaktyvina galvos smegenų lųstelių. Juk varžybų eigoje reikia ir jas "išjudinti, kad jų kuo daugiau Įsijungtų Į varžybinĄ veiklų. Todėl gaila žiųrėti, kai rinktinės narys pradeda savo aplaidumų demonstruoti net per masines varžybas, visiškai sugriausdamas sau apšilimo Įgųdžius. Ir kuo labiau tai aplaidžiai elgiasi, tuo didesnĄ sportinĄ fiasko pergyvena tokios "asmenybės. Tai galiu konstatuoti iš savo paskutinių stebėjimų.

Keista, bet dažnai kyla didžiausi ginĄai dėl apšilimo kokybės ir kiekybės. Apmaudu, kai net kai kas iš vedanĄiųjų trenerių, labai prie rinktinės buvusių, mano, kad apšilimui užtenka vos keliolika minuĄių, kritikuodavo tuos Į rinktinĄ patekusius auklėtinius, kurie nuo vaikystės daugiau buvo ĮpratĄ skirti dėmesio apšilimui. Todėl nenuostabu, kad daugelis pasimetė ir net pradėjo ignoruoti apšilimo paĄius aktualiausius akcentus.

Kadangi mųsų techninė ir labai sudėtinga sporto šaka, tai ir apšilimo laikas turėtų bųti jau jokiu bųdu ne trumpesnis nei kitų sporto šakų. Juk lengvaatleĄiai paprastai šyla 30-50 min. (priklausomai nuo kvalifikacijos). Juk nebųtina vien tik ardytis maratoniškai apšilimo metu. Juk mųsų sporte kultųra apšilimui labai aukšta. Kad ir tualetai rengiami ne tik varžybų centruose, bet ir prie starto. Ir tai atitinka visus fiziologinius organizmo poreikius, kai net Įsituštinti yra žymiai geriau apšilimo metu nei prieš jĮ. Ir tie visi ritualai ir Įeina Į apšilimo procedųrų, kuri nekaip negali bųt per daug trumpa. O per Vilniaus maratonų Katedros aikštėje pastatytos tik 3 - bųdelės tųkstanĄiui dalyviui ir prie jų didžiausia eilė atsisakiusiųjų daryti apšilimų, tai akivaizdžiausias mųsų ir ne mųsų varžybų rengimo patirtis bei kultųra.

Taigi kai apšilimo metu nustojama judėti, šilta apranga ir prilaiko organizmo tų sukauptų šilumų, jų toliau akumuliuoja, nors judama labai ribotai mankštinimosi, raumenų ir sųnarių tampymo metu, ar dalinio nusirenginėjimo metu kai organizmas gerai ĮšilĄs, galima šilĄiausių aprangų numesti, kad nevaržytų atliekamų greiĄio judesių, bet, aišku, ne visiškai nusirengiant. Visur seniausiai rekomendacijose bųdavo rašoma, kad apšilimui reikalingas lengvas suprakaitavimas. Todėl labai gerai, kai artėji Į apšilimo pabaigų, labai gerai iš vis persirengti ir apsivilkti nesuprakaitavusių varžybinĄ aprangų, prieš tai gerai nusišluostant rankšluosĄiu ir net pasimasažuojant. Kai persirengiama, sugaištamas laikas ir šiek tiek atvėstama. Todėl, manyĄiau, kad galima dar kartų apsirengus atlikti paskutinius organizmo žadinimo veiksmus. Bet tai jau individualus požiųris ir recepto trafaretinio nepateiksi, reik orientuotis pagal situacijų.

Persirengimas labai bųtų aktualus mųsų sporto šakoje, nes kai vėjai puĄia, o Ąia nusirengi ir dar šlapi apatiniai, tampantys viršutiniais, tai dėl staigaus garavimo pradeda veikti labai nepalankus elementariausias fizikos dėsnis. Aš juo naudodavausi per karšĄius, šlapiu rankšluosĄiu apvyniodamas gėrimus, kurie tapdavo vėsųs kaip iš šaldytuvo ištraukti. Taigi suprakaitavusiam staigiai stotis prie starto teisėjų brigados ir laukti gan ilgo techninio startų procedųrų, tai tas pats, kų Į šaldytuvų visam ĮlĮsti. Taigi, persirengimas ir yra sukauptos šilumos svarbus palaikymo faktorius. Ir jis yra svarbesnis mums, orientacininkams, nei lengvaatleĄiams, kuriems suteikiamos sųlygos nusirengti tik, tik prieš pat startų. Ar nepastebėjote televizijų transliacijų metu, kai prie kiekvieno atleto ateina su krepšeliu aptarnaujanĄioji, kuri ir išneša startuojanĄiojo apšilimo aprangų. Taigi jei jau net tokiai "smulkmenai skiriamas atskiras aptarnaujantysis kiekvienam varžybų dalyviui, tai aprangos faktorius yra labai svarbus niuansas apšilimo procedųroje ir, manyĄiau, jĮ ignoruoti, paprasĄiausia, neprotinga.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Karlito
Meistras


Prisijungė: 2006 07 17
Pranešimai: 132
Pranešimų per dieną: 0.02

PranešimasParašytas: 2006-10-18, 22:50    Rašyti temą: Atsakyti su citata

gal kas galetumet trumpiau :cry:
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   AIM adresas Yahoo Messenger MSN Messenger
Vytenis
Meistras


Prisijungė: 2006 08 25
Pranešimai: 3200
Pranešimų per dieną: 0.5
Miestas: Kazl Rda-Jonava-Kaunas

PranešimasParašytas: 2006-10-18, 23:17    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Jei norite trumpiau, tai tik paryškinimus perskaitykite. Jų Ąia šĮ kart nedaug palikau. O kam neĮdomu, tai visad tas tingės skaityti. Todėl ir parašiau netrumpų, kad daugeliui apšilimo kokybė visiškai nerųpi.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
cloudsmaker
Meistras


Prisijungė: 2005 05 04
Pranešimai: 321
Pranešimų per dieną: 0.05
Miestas: Vilnius

PranešimasParašytas: 2006-10-19, 12:40    Rašyti temą: Atsakyti su citata

o gal vytenis noretu kada per varzybas mankstuke rateliu sustojus pravest visai rinktinei? :!:
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
Vytenis
Meistras


Prisijungė: 2006 08 25
Pranešimai: 3200
Pranešimų per dieną: 0.5
Miestas: Kazl Rda-Jonava-Kaunas

PranešimasParašytas: 2006-10-19, 12:55    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Įronizuoti nereikia, nes ne bendru startu startuoja visi. Bet patikėkite, kurie pradėjo aplaidžiai žiųrėti Į apšilimų, tie ir rinktinėse pradėjo prasĄiau startuoti, o kai kas ir fiasko Pasaulio Ąemp-uose patiria. (Faktus neviešinsiu) Juk iš šono žiųrint iš kart atsispindi apšilime, kaip sportininkas Į visų treniruoĄių procesų yra nusiteikĄs. YpaĄ OS-e žiųrovams Įdomu, kaip sportininkas šyla ir pagal tai daug kas gali atspėti, kokiame lygyje jis finišuos.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Svečias





Pranešimų per dieną: 0.88

PranešimasParašytas: 2006-10-19, 12:58    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Apsilimas silpniems nepades, o stipriems nereikia :D
Atgal į viršų
SMG
Meistras


Prisijungė: 2004 04 05
Pranešimai: 1233
Pranešimų per dieną: 0.17
Miestas: Kaunas

PranešimasParašytas: 2006-10-19, 17:19    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Paskutinis sveĄias ryškiai dar niekad stipriu nebuvo ... :cry:
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą [ užslaptinta ] MSN Messenger Skype vardas
Juozas
Meistras


Prisijungė: 2006 04 14
Pranešimai: 119
Pranešimų per dieną: 0.02
Miestas: iauliai

PranešimasParašytas: 2006-10-19, 22:56    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Siaip jei esi prastas osinikas daryk tu nedares tu apsilimu rimtu vistiek gale buni :D
_________________
Juozas uz vairo:)
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
roberta
Patyrs


Prisijungė: 2006 03 12
Pranešimai: 57
Pranešimų per dieną: 0.01
Miestas: Vlodivostok....

PranešimasParašytas: 2006-10-19, 23:00    Rašyti temą: Atsakyti su citata

manau cia visiem ir taip aislu akd apsilimo reikia..o kokio tai cia jau pagal savia..
vienareiksmiskai uz :D
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
Svečias





Pranešimų per dieną: 0.88

PranešimasParašytas: 2006-10-20, 03:52    Rašyti temą: Atsakyti su citata

visose sporto shakose apshilimo reikia...o os-e tai matai ne:)) ishskirtiniai os-e...tipo... vistiek nepades...o ko dejuojate po to ,kad tai raishciai patempti ,tai skauda ten kazka...ne tik apshilimas butinas ,bet ir normalus raumenu atplaidavimas po kruvio! o jus tuoj puolate ziobsoti i savo zemelapius:)
Atgal į viršų
Stankevic
Meistras


Prisijungė: 2005 09 08
Pranešimai: 538
Pranešimų per dieną: 0.08
Miestas: Vilnius

PranešimasParašytas: 2006-10-20, 10:16    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Jeigu varzybos, tai jis butinas norint paruosti organizma rezultatui, o jeigu masines, tai nebutina: apsilti galima ir begant trasa, cia nuo poziurio priklauso.
O del aprangos: ar reikia apsilineti su rubais, kai buna sprintas? Jėgų ir silumos maziau sunaudojama, bet truksta aklimatizacijos. Jeigu be aprangos, tai gal organizmas pradeda apsilimo metu daugiau riebalu skaidyti, o trasoje jau - angliavandenius?
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą [ užslaptinta ] Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Svečias





Pranešimų per dieną: 0.88

PranešimasParašytas: 2006-10-20, 12:27    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Sprintui ypac gero apsilimo reikia - visa trasa juk max greiciu.
Atgal į viršų
Vytenis
Meistras


Prisijungė: 2006 08 25
Pranešimai: 3200
Pranešimų per dieną: 0.5
Miestas: Kazl Rda-Jonava-Kaunas

PranešimasParašytas: 2006-10-20, 13:27    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Stankevic rašo:
.. jeigu masines, tai nebutina: apsilti galima ir begant trasa, cia nuo poziurio priklauso.
... Jeigu be aprangos, tai gal organizmas pradeda apsilimo metu daugiau riebalu skaidyti, o trasoje jau - angliavandenius?


Tai labai prastas ir visiškai atmestinas požiųris Į masines varžybas. Juk jos - tai eilinė treniruotė, per kurių ir formuojama nuostata varžyboms. o jei atmestinai jų formuosime, tai tokių ir suformuosime atmestinų. Tai nieko nuostabaus, kad ir per atsakingas varžybas daug kas atmestinai dėl savĄs elgiasi.

Na, o dėl riebalų naudojimo, tai paabejoĄiau. Paprastai riebalus pradeda naudoti organizmas tada, kai jau jame nebelieka angliavandenių. Taip pat riebalus naudos ir kai organizui bus labai šalta. tai tada Įsijungs apsauginės reakcijos ir pradės riebalus skaidyti. bet arapšilimo tikslas šaldyti organizmų?

P.S: (ne visiškai Į temų) Be to, visų mokslininkų dabar dėmesys, kad organizmų ištreniruoti taip, kad jis naudotų ne tik angliavandenius, kurių organizme labai ribotas kiekis, bet ir dar sugebėtų pasiimti kiek galimai daugiau riebalų. Tai pasiekiam tik ilgų treniruoĄių metu RIEBALUS DEGINANČIAME REžIME. O šitų treniruoĄių mųsų kai kurie tai labai ignoruoja ir žudo jaunus talantus tik po anaerobinius procesus jaunuosius varynėdami - siekia kuo greitesnių rezultatų ir tuo paĄiu, žųt bųt, kad bųtų kuo žemesnės meistriškumo lubos
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Rodyti pranešimus nuo ankstesnio:   
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Treniruotės Visos datos yra GMT + 3 valandos
Puslapis 11

 
Pereiti į:  
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą
Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005