�urnalas Orientavimosi Sportas
Osport.lt

Orientavimosi sporto forumas
 
 DUKDUK   IeškotiIeškoti   Narių sąrašasNarių sąrašas   Vartotojų grupėsVartotojų grupės   RegistruotisRegistruotis 
 AprašymasAprašymas    Tikrinti asmeninius pranešimusTikrinti asmeninius pranešimus   PrisijungtiPrisijungti 

Nebus Vilniaus Čempionato žymėtoje trasoje?

 
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Bendras
Rodyti ankstesnę temą :: Rodyti sekančią temą  
Autorius Pranešimas
Stankevic
Meistras


Prisijungė: 2005 09 08
Pranešimai: 539
Pranešimų per dieną: 0.08
Miestas: Vilnius

PranešimasParašytas: 2007-11-12, 23:38    Rašyti temą: Nebus Vilniaus Ąempionato žymėtoje trasoje? Atsakyti su citata

nesenai LOSF tinklapio tvarkaraštyje dar buvo, bet dabar dingo šios varžybos.
O gaila.
žymėta trasa labai faina. Praeitais metais buvo. Gal kitų metų ankstyvų pavasarĮ bus?
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą [ užslaptinta ] Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Vytenis
Meistras


Prisijungė: 2006 08 25
Pranešimai: 3200
Pranešimų per dieną: 0.49
Miestas: Kazl Rda-Jonava-Kaunas

PranešimasParašytas: 2007-11-13, 01:43    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Be reikalo pasidarė šios v-bos nepopuliarios. Reik ir organizatorius suprasti - jei nesiregistruoja, tai atšaukia. Vis tik markiruotĄ tempti per miškų dėl kelių dalyvių per daug brangus malonumas. Pavyzdžiui, aš ženklinau miškų ČiĄinuose, nes žinojau, kad rinktinė daranti stovyklų, tikrai atvažiuos. Tais laikais dar jokių registracijų iš anksto nebųdavo. Po teisybĄ pasakius - tai ir Vilniaus šauniosios ženklintos trasos varžybos bųdavo gausios irgi tais laikais, kai dar išankstinių jokių registracijų nebųdavo. Juk tai bųdavo paĄios geriausios v-bos žiemos sezono prieigai. Ir nors išnyko visiškai iš žiemos Ąempionatų sovietinio tipo ženklintosios trasos rungtys, bet vis tik jos išnyko visiškai be reikalo. Per daug didelis liuksusas žiemos trasas su buranais minkyti po visų miškų visais takeliais. ženklintų trasų surengdavau be jokių sųnaudų. Vienas su slidėm pavingiuodavau po miškų ir kai kur markiruotĄ užmesdavau, kad ne nuobudu bųtų slysti. Ir dalyvaudavo tokiose per 250 "Azoto" tarpcechinių dalyvių. žmonės kaip Į "SnaigĄ" su malonumu slysdavo. Jokių plastmasinių slidžių ir jokių Ąiuožėjo žingsnių nereikėjo. žemėlapis bųdavo fotonuotrauka ant standaus kartoninio fotopopieriaus atspausta. Todėl eliniams mirtingiesiems nereikėdavo jokių staliukų - tokių "cųdų" net niekas neregėjo. Gudresnieji žemėlapiukų pasikabindavo po kaklu "krokodiliuku" nuo užuolaidų nusikabinĄ. Kiti su gumom ant rankų prisitvirtindavo ir slysdami lengvai skaitydavo žemėlapĮ. O kietas žemėlapio pagrindas skylutei su adata išdurti ir su pieštuku tų skylutĄ perbraukti bųdavo viena pasaka. Mat ženklintoms trasoms žemėlapius spausdavome ant matinio fotopopieriaus. (Gliancinis fotopopierius ženklintai trasai netikdavo). Kai atsirado spalvoti (minkšto tualetinio popieriaus :twisted: ) žemėlapiai, tai nei trasoje dalyviams jokio smagumo žymėti atžymas žemėlapiuose pasidarė, o teisėjams tai, išvis problemos rimtos pasidarė, kaip suglamžiotų žemėlapĮ - lyg skudurų šlapių Įvertinti. Staigiai suvesti rezultatus nebųdavo Įmanoma nevartaliojant to žemėlapio iš abiejų pusių ir nedarant ekspertizes, kur Ąia skylutė, o kur paprasĄiausias Įplėšimas.

Išnykimas ženklintų trasų sudavė didelĮ smųgĮ masiniam OSS vystymuisi, nes su brangiomis specialiomis laisvo stiliaus slidėmis nuskrydome Į aukštas padanges, kurios tapo prieinamos tik išskirtiniams ir išrinktiesiems. Todėl apie OSS niekas ir nesapnuoja ne tik Kazlų Rųdoje, Prienuose, Marijampolėje bet ir net nei Jurbarke, ir nei Pajųryje, o taip pat ir buvusioje laikinoje sostinėje - Kaune OSS visai nepopuliarus tik dabar pasidarė. Pavyzdžiui, Kazlų Rųdoje slides skirtas laisvajam stiliui turiu tik aš, mano kolegė Virginija ir tokia mokytoja Vita - Vidos Vencienės bei Kazytės Strolienės treniruoĄių draugė, kuri net 10 m. nestovėjusi ant slidžių, tapo žalgiriados absoliuti nugalėtoja. Taigi tik mes 3-se nemirtingieji. O kų daryti su visais mirtingaisiais? Iš kur slides visiems ant kojų užmauti vėlei, kurios kiekvienoje miestelio bei kaimo sodyboje bųdavo kaip bųtiniausia priemonė?

Taigi sunyko pati idėja - ženklinta trasa bėgte, kurios bųdavo tikslas - taktinis pasirengimas ženklintos trasos rungĄiai su slidėmis. Tiesa, mums, treneriams, išnykus ženklintos trasos OSS-ui, paĄios ženklintos trasos reikšmė nesumenko, nes taktiniam mokymui ir, ypaĄ, orientavimosi Įgųdžių tobulinimui ženklinta trasa bėgte labai svarbi pereinamajame ir net paruošiamajame treniruoĄių ciklo periode. YpaĄ su naujokais vaikais ženklinta trasa, tai pasaka - gali bųt drasus, kad naujokas miške nepasiklys. Todėl su malonumu vaikuĄius veždavau Į Vilnių - jiems bųdavo didelė pramoga sostinĄ pamatyti. O išmokti atvirkšĄiai sekti žemėlapĮ - tai labai svarbi orientavimosi sųvybė, prie kurios reiktų Įvairovės dėlei vėl sugrĮžti.

ženklintos trasos iniciatoriai buvo Fiestos klubas. Ar dar egzistuoja šis klubas? Ar kas atėjo Į pagalbų ponui ir profesoriui Jurgiui :?: Siųlau nepamiršti jo išpuoselėtas tradicijas.
_________________
Sekite kelion-ekspedicij dviraiu "Lietuvos emlapio 400-meio vietomis"
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Rodyti pranešimus nuo ankstesnio:   
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Bendras Visos datos yra GMT + 3 valandos
Puslapis 11

 
Pereiti į:  
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą
Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005