�urnalas Orientavimosi Sportas
Osport.lt

Orientavimosi sporto forumas
 
 DUKDUK   IeškotiIeškoti   Narių sąrašasNarių sąrašas   Vartotojų grupėsVartotojų grupės   RegistruotisRegistruotis 
 AprašymasAprašymas    Tikrinti asmeninius pranešimusTikrinti asmeninius pranešimus   PrisijungtiPrisijungti 

Ilgu nuotoliu begimas

 
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Treniruotės
Rodyti ankstesnę temą :: Rodyti sekančią temą  
Autorius Pranešimas
Ighnaz
Naujokas


Prisijungė: 2007 09 21
Pranešimai: 2
Pranešimų per dieną: 0

PranešimasParašytas: 2007-09-21, 22:20    Rašyti temą: Ilgu nuotoliu begimas Atsakyti su citata

Sveiki, nesenai pradejau vel aktyviai sportuoti, po daug daug metu pertraukos :)) tiesa sakant paskutini karta normliai sportavau dar budamas vaikas. Tai va man iskilo tokia problema, kiek girdejau is pazystamu, kad ilgu nuotoliu begimas gali but pavojingas kojoms, sanariams ir panasiai, as nenusimanau apie siuos dalykus daug ir nzn tiesa sakant kur apie tai ieskot informacijos taciau megstu begti didelias distancijas ir noreciau ir toliau begiot. Gal kas esat susidure su sita situacija ir galetumet patarti ka tiksliai reik daryt kad issaugoti ten sveikus sanarius ir panasiai. Vienas draugas sportuojantis sake ten kazka apie gliukozes tabletes ar panaisai bet nelabai as ten ji supratau, tai va labai labai prasau gal kas padesit. Aciu :)
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
V.B.
Meistras


Prisijungė: 2006 02 15
Pranešimai: 913
Pranešimų per dieną: 0.14
Miestas: vilnius

PranešimasParašytas: 2007-09-21, 22:28    Rašyti temą: Atsakyti su citata

as tai nzn, negirdejau kad begimas butu kam nors pakenkias, jeigu viskas darome sistemingai ir pastoviai, tai galesi tuos nuotolius begioti kokius tik nori, kaip pvz Silkinas, ar uzteks ir maratono. Bet manau svarbiausia reikia tureti kazkoky plan sistema, jos laikytis, ir tada galesi begioti kiek noresi ir busi sveikas
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą [ užslaptinta ] Apsilankyti vartotojo tinklapyje Skype vardas
Rolas
Meistras


Prisijungė: 2007 01 27
Pranešimai: 832
Pranešimų per dieną: 0.13
Miestas: Kaunas

PranešimasParašytas: 2007-09-21, 22:53    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Čia aš gal kiek panašus Į Ighnaz, todėl galiu pavaryti "iš patirties" - bėgimas, kol kas, nepakenkė, nors rimtų sistemų nenaudoju (o reikėtų :) ), aišku, ir Į maratonus nesiveržiu, užtenka OS distancijų. Labiausiai per sųnarius man kerta kašis (ištampytos Ąiurnos), futbolas (nutraukti dvigalvio raumens kryžminiai raišĄiai), o bėgimas - vienas malonumas (jei miške kokios duobės nepagaunu - tada, palaima Ąiurnoms pareina). Medikai dėl sųnarių dilimo pataria Biogliukozaminų, Flexsodon A pavartoti..., manau, tik jie ir gali pasakyti, kokios bųklės tavo sųnariai...
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
Vytenis
Meistras


Prisijungė: 2006 08 25
Pranešimai: 3200
Pranešimų per dieną: 0.5
Miestas: Kazl Rda-Jonava-Kaunas

PranešimasParašytas: 2007-09-22, 18:16    Rašyti temą: Atsakyti su citata

BĖGIKAMS SĄ"NARIŲ APSAUGA YRA LABAI SVARBI!!!

Klausimas temos autoriaus Ąia labai rimtas užduotas. Dėl sųnarių pakenkimo OS-e yra kur kas mažiau pavojinga, nei treniruojantis ilgų nuotolių bėgime. Orientavimosi sporte tik mechaniniai sųnarių pažeidimai daugiau sutinkami (staigųs patempimai dėl nepatogaus kojos pastatymo atžvilgiu netikėtai pasikeitusio grunto nelygumo). O štai, bėgiojant ilgus nuotolius, yra šiek tiek didesnė galimybė pertempti sųnarius ir dėl perkrovų, dėl netinkamos avalynės ir dėl neteisingos bėgimo technikos. Visa tai yra betarpiškai susijĄ su kietu ir pastoviu gruntu treniruotėse, kai per dėm treniruojamasi asfaltu, vengiami krosai Įvairiu gruntu. Ir dėl stadiono gali atsirasti traumos (ypaĄ Achilo sausgyslės) bėgiojant su startukais. Reikia, kad vinukai bųtų ne per ilgi ir bųtų pritaikyti stadiono dangai. Šlako takeliams ilgesni vinukai, o tartanui, rekortanui, bei bitumui trumpesni. Ilgiems nuotoliams vinukai turi bųti trumpiausi, nei vidutiniams ir, ypaĄ, nei sprintui. Be to su startukais privalu bėgti tik gerai Įšilus su sportiniais bateliais, o taip pat ir per baigiamųjų dalĮ treniruotės reikia bųtinai bėgti atsipalaidavimui irgi ne su startukais. O jei nesieki dalyvauti stadione varžybose ir rezultatai nerųpi, tai patarĄiau pradedanĄiajam ar tik dėl sveikatos bėgiojanĄiam, išvis, tokių, kaip startukai nenaudoti.

Bėgiojant ilgus nuotolius, svarbu, akcentuoti baigiamųjų treniruotės dalĮ - atsipalaidavimų. Po krųvio kietu gruntu ar stadionu (nors jis ir ne kietas, jei bėgama rekortanu), patarĄiau turėti sau madų prabėgti ristele minkšta žolyte. Tai akcentuodavo australų bėgikai, ir ypatingai, garsiausias pasaulio treneris Artųras Lidjardas net liepdavo tai daryti. Labai gerai per žolytĄ padribsėti ir net basomis. Pav. stadiono futbolo veja basomis, nes ir basomis mažiau gadinasi veja, tada futbolininkai labai gal ir nepyks, nors, jie bųna skųpųs dėl savo vejų. Todėl patartina bėgioti po visų vejų, bet, jokiais bųdais, ne vienu ir tuo paĄiu taku, kad joje nepalikti pėdsakų. O šiaip, australų bėgikai net praeito šimtmeĄio 50-60-taisiais metais naudodavosi visokias žolių vejas, kurios bųdavo skirtos specialiai bėgimui. Mat Australijoje tada buvo aukšta bėgimo kultųra, skirta sųnarių apsaugai. Pamenu, kad ir Lietuvoje, ir ypaĄ Latvijoje buvo atsiradĄs 7-tame dešimtmetyje vajus ruošti visur pjuvenų ir net medžio drožlių bėgimo takelius.

Labai gerai atpalaiduoja ir plaukimas. Tai populiarino garsusis JAV vidutinių nuotolių bėgikas .... Rajanas. Asmeniškai aš atsipalaidavimui be plaukimo bei dviraĄio, naudodavau ir sportinĮ ėjimų - jis man labai tikdavo, kad pakeisti ir duoti kitokĮ krųvĮ atremties aparatui. YpaĄ naudodavau ėjimų pereinamuose treniruoĄių perioduose, kai po intensyvių varžybinių laikotarpių kojos bųdavo perkrautos. Juk reikia saugoti bėgikams ne tik sųnarius, bet ir raumenis.

Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad aš jaunystėje turėjau kelio sųnario perkrovimų, kuris pagijo tik išvažiavus iš Lietuvos (kai buvau paimtas Į sovietinĄ armijų). Rusijoje už Maskvos miškuose bėgiojau labai daug, bet sųnarys skaudėti nustojo, nes ten sausesnis klimatas. Drėgnas - lietuviškas klimatas sųnariams nėra sveikas. Tai man mažam sakydavo mano moĄiutė ir jos teisumu Įsitikinau, kai grĮžau Į Lietuvų - vėl staiga nei iš šio, ne iš to sųnario trauma man atsinaujino, nors krųvių didelių neturėjau. Ir traumų man pagydė tik sportinis turizmas bei orientavimosi sportas. Ir dabar po OS-o varžybų jauĄiu kojų daug malonesnĮ nuovargĮ pasiskiršĄiusĮ tolygiai per visas raumenų grupes, nei po bėgimo kietu gruntu, kur nuovargis lokalizuojasi tik apatinėje atraminio aparato dalyje. Todėl visiems sakau, kad OS-as yra daug sveikesnis ir net sveikiausias sportas iš visų.

Traumų prevencijai labai svarbu dar ir atskirai stiprinti raišĄius visokiausiais pratimais, šuoliavimais, svarsĄių bei treniruoklių naudojimais, bei bėgimo technikos tobulinimais. Labai svarbu kelio sųnarĮ stiprinti lėtais pritųpimais su svaršĄiu nuo ožio prie gimn.sienelės, kad raišĄiai ir jungiantys juos raumenų pluoštai stiprėtų per visų skerspjųvĮ - tai pagrindinė sųlyga HARMONINGO TRENIRAVIMOSI, kad nebųtų pažeistos organizme vystymo - treniravimo disproporcijos, dėl ko visad paĄeidžiama sveikata treniruojantis. (Pav. sveika bėgti atbulam ir Į kalnų, kad sustiprinti antagonistines raumenų grupes) Bėgiojant kietu gruntu, net privalu stiprinti suburo raumenis, kad kietas gruntas nepažeistų stuburo slankstelių. Tai labai svarbu ir orientacininkams besitreniruojantiems akmenynuose. Nors iš jų traumų reikia pasimokyti, kai buvo ignoruojami patyrusio bėgiko Povilo (buvusio nacionalinės rinktinės trenerio) patarimai.

Bėgimas sųnariams ypatingai pavojingas, kai yra kųno viršsvoris. Todėl apkųniems labiau sveika yra vaikšĄioti (sportiniu ėjimu) nei bėgti. Todėl patarĄiau viršsvorĮ mesti tik, jokiu bųdu ne vien vienu bėgimu. Be to reik ir neperšaldyti sųnarius treniruoĄių metu - aprišti - pašiltinti sųnariai geriau tepami, nes mažėja tepamojo skysĄio klampumas ir tuo gerėja sųnario tepimas. Kad šio skysĄio sųnariuose nebųtų per mažai, labai sveika be minėtų spec.papildų, Į maisto racionus labiau Įtraukti želatinų ir šaltienas, gautas, kaip tik iš sųnarių, kurias ir reik sugražinti atgal Į sųnarius.

Tai tik labai mažų dalĮ aš aprašiau dėl sųnarių apsaugos. Lai kiti mane papildo.

P.S.: Atrodo, per ilgas šis pranešimas, gal jĮ iš Ąia iškelti kitur?
_________________
Sekite kelion-ekspedicij dviraiu "Lietuvos emlapio 400-meio vietomis"
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Ighnaz
Naujokas


Prisijungė: 2007 09 21
Pranešimai: 2
Pranešimų per dieną: 0

PranešimasParašytas: 2007-09-23, 11:41    Rašyti temą: Atsakyti su citata

labai aciu uz visa informacija, tikrai daug padejot :), beje as tikrai neapkunus, atvirksciai gan kudas.. :)
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
Tomas deaf
Patyrs


Prisijungė: 2007 09 13
Pranešimai: 46
Pranešimų per dieną: 0.01
Miestas: Vilnius

PranešimasParašytas: 2008-12-16, 02:17    Rašyti temą: Atsakyti su citata

kokios treniruotes "ristele"?
Aciu.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą [ užslaptinta ]
melioratorius
Meistras


Prisijungė: 2008 01 03
Pranešimai: 322
Pranešimų per dieną: 0.05
Miestas: Vilnius

PranešimasParašytas: 2008-12-17, 08:48    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Maziau klausykime vytenio balalaiku. Jis amzinai suplaka profu sporta su tiesiog fizine kultura. Begioju daug metu ( ir begiosiu) rekordu nesiekiu, o kelio sanarys apgadintas tiesiog buitineje traumoje. Nieko bendro su ilgais nuotoliais. Krepsinius ir futbolus uzmirsau senai ,nes ten tikrai nelaimiu ieskojimas. Na sutinku ,kad apsilimas ( sanariu ir sausgysliu tempimas ) pries ir po pagrindinio kruvio yra labai svarbu. Tipo geram sportautojui nereikia ,o blogam -nepades:) Grubi klaida.
Dar manau ,kad kaip tik visokie sprintai ,spurtai ir lekimas be galvos blogiau uz nors ir ilga ,bet tolygu begima. Pasiziurekime statistika, pas ka cia byra achilo sausgysles? ....Sekmes:)
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
V.B.
Meistras


Prisijungė: 2006 02 15
Pranešimai: 913
Pranešimų per dieną: 0.14
Miestas: vilnius

PranešimasParašytas: 2009-01-21, 20:32    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Kas domisi ilgu nuotoliu begimais gali pasiziureti 3 daliu filmuka apie Heile Gebrselassie ir jo treniruotes. Nuoroda i pirmaja http://www.youtube.com/watch?v=ZCARH83vZpw&feature=related
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą [ užslaptinta ] Apsilankyti vartotojo tinklapyje Skype vardas
Vytenis
Meistras


Prisijungė: 2006 08 25
Pranešimai: 3200
Pranešimų per dieną: 0.5
Miestas: Kazl Rda-Jonava-Kaunas

PranešimasParašytas: 2009-03-21, 02:43    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Lukas tĄsia savo a.a. tėvelio svajones


Maloni naujiena iš JAV pasiekė visus Lietuvos sporto mėgėjus. Šešiolikmetis lietuvaitis Lukas VERžBICKAS uždarų patalpų JAV nacionalinėse pirmenybėse 5000 m nuotolyje su rezultatu 14:18,42 užėmė ne tik pirmų vietų, bet ir sumušė 35 metų JAV moksleivių rekordų, o taip 14,32 sek. pataisė ir Lietuvos jaunių rekordų, priklausiusĮ nuo 1995 m. Mindaugui Pukštui. Pasigėrėkite! - , Luko rekordiniu bėgimu, kuriame artimiausių varovų Curry, Sean paliko net 43,27 sek.! Na, o po to video Luko reportažas. (Moksleivių ir studentų rekordus gali gerinti visi besimokantys JAV - studentų JAV rekordininkė yra ir Austra SKUJYTĖ.) Praėjusių metų liepos mėnesy Lukas 3000 m. nuotolĮ buvo ĮveikĄs per 8 minutes 49,37 sekundes. Labiausiai Lukas save nutaikĄs yra Į triatlonų (pažiųrėkite Luko-triatlonininko nuotraukas).


Beje, Lukas vasario pabaigoje pasižymėjo ir Čikagos sezono atidarymo 8 km bėgime - siųlau pažiųrėti video reportažų apie Čikagos bėgimų, Luko interviu ir fotoreportažų. Dar galima peržiųrėti unikalų Luko taktikos video, kai pusĄ distancijos bėgo paskutinis, o po to 3000 m. 8:57,44 Įtikinamai laimėjo.


Gerai pažinojau lygiai 21 mėnesiu ir 29 diena už mane jaunesnĮ šviesios atminties Luko tėvelĮ Sigitų, kuris 1973 m. buvo Lietuvos maratono Ąempionu su rez-u 2:23:01 Druskininkuose (tada ir aš ten bėgau), o sekanĄių metų Ąempionate taip pat Druskininkuose jis rezultatų pataisė iki 2:19:57, bet Ąempionu tada tapo 5 sek. greiĄiau atbėgĄs 1972 m. Miuncheno olimpiados dalyvis Anatolijus Baranovas.

Su Luko tėveliu man teko važiuoti Į Užgorodų dalyvauti visasųjunginėse maratono varžybose. Tada jis man traukinyje dėstė, kad jo moksleivis Romas Sausaitis iš Varėnos Lietuvoje tuoj bus žinomas bėgikas. Labai daug iš Luko tėvelio man teko sužinoti apie bėgimo bei maratono filosofijų, daug kartų teko su juo diskutuoti apie treniruoĄių metodikas. Vėliau mes tapome vos ne bendradarbiai, priklausėme vienai Lietuvos Chemijos pramonės profsųjungai - aš dirbau tos profsųjungos treneriu-dėstytoju "Azoto" sporto kolektyvui, o Sigitas tapo Kauno "Pluošto" gamyklos lengvosios atletikos sporto mokyklos direktoriumi, išugdė daug gerų bėgikų, kaip AlgĮ DabulskĮ (5000 m. 13:31.65-II-as per visų l.a. istorijų rez-as) ir kitus. Jo auklėtinė Rasa Viršilovaitė , kuri vėliau tapo a.a. Sigito žmona ir Luko mama, 1984 m. tapo Tarybų Sųjungos 3 km bėgimo studentų Ąempione - tais metais ji Kijeve 3000 m nuotolyje pasiekė 8:56.79 rezultatų, kuris po Reginos Čistiakovos-Nyderytės (8:39.25) yra antras rezultatas per visų Lietuvos istorijų. Taigi Luko mama 5000 m. nuotolyje turi 16:42.2 8-tų rezultatų. Be to Luko mama tapo pirmųja Lietuvos maratono Ąempione, vykusio 1982 m. Užgorode (tada antrųjų vietų užėmė jonavietė Vilija Vasiliauskaitė - dabar Damašickienė, mųsų OSS rinktinės narės Editos kolegė-dar ir dabar bėganti greiĄiau, nei visos Lietuvos OS-ininkės.). Maratone Luko mama turi 3:01:17 rezultatų, kuris yra 15-tas rezultatas (mųsų Rasos Ptašekaitės 2008.10.26 Frankfurte 3:04:57 rezultatas kol kas 19-tas per visų l.a. istorijų.)

Dabar mano geras buvĄs kolega, bėgimo sporto metodikų kųrėjas Sigitas ilsisi :cry: Karmėlavos kapinėse, o jo didžiausias gyvenimo svajones toliau tĄsia sųnelis Lukas.
_________________
Sekite kelion-ekspedicij dviraiu "Lietuvos emlapio 400-meio vietomis"
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
metalas
Patyrs


Prisijungė: 2006 07 25
Pranešimai: 66
Pranešimų per dieną: 0.01

PranešimasParašytas: 2009-03-21, 17:52    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Gal senelo? :shock:
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
Sodis
Naujokas


Prisijungė: 2024 01 29
Pranešimai: 1
Pranešimų per dieną: 0.02

PranešimasParašytas: 2024-01-29, 17:33    Rašyti temą: Re: Ilgu nuotoliu begimas Atsakyti su citata

[quote="Ighnaz"]Sveiki, nesenai pradejau vel aktyviai sportuoti, po daug daug metu pertraukos :)) tiesa sakant paskutini karta normliai sportavau dar budamas vaikas. Tai va man iskilo tokia problema, kiek girdejau is pazystamu, kad ilgu nuotoliu begimas gali but pavojingas kojoms, sanariams ir panasiai, as nenusimanau apie siuos dalykus daug ir nzn tiesa sakant kur apie tai ieskot informacijos taciau megstu begti didelias distancijas ir noreciau ir toliau begiot. Gal kas esat susidure su sita situacija ir galetumet patarti ka tiksliai reik daryt kad issaugoti ten sveikus sanarius ir panasiai. Vienas draugas sportuojantis sake ten kazka apie gliukozes tabletes ar panaisai bet nelabai as ten ji supratau, tai va labai labai prasau gal kas padesit. Aciu :). [/quote]

Sveiki,

būtų įdomu ir man sužinoti iš kitų patirties - kaip ilgų nuotolių bėgimas paveikė ar nepaveikė jūsų sveikatos? Beje, kaip dažniausiai treniruojatės? Bėgate 1-2 širdies ritmo zonoje? Ir kiek laiko tą darote?
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
Rodyti pranešimus nuo ankstesnio:   
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Treniruotės Visos datos yra GMT + 3 valandos
Puslapis 11

 
Pereiti į:  
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą
Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005