�urnalas Orientavimosi Sportas
Osport.lt

Orientavimosi sporto forumas
 
 DUKDUK   IeškotiIeškoti   Narių sąrašasNarių sąrašas   Vartotojų grupėsVartotojų grupės   RegistruotisRegistruotis 
 AprašymasAprašymas    Tikrinti asmeninius pranešimusTikrinti asmeninius pranešimus   PrisijungtiPrisijungti 

Treniruotės
Pereiti prie Atgal  1, 2, 3, 4
 
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Treniruotės
Rodyti ankstesnę temą :: Rodyti sekančią temą  
Autorius Pranešimas
Vytenis
Meistras


Prisijungė: 2006 08 25
Pranešimai: 3200
Pranešimų per dieną: 0.5
Miestas: Kazl Rda-Jonava-Kaunas

PranešimasParašytas: 2008-12-23, 03:50    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Vienas rašo:
Vyteni, uzknisai ... bek pabegioti, gal aprimsi kiek

:wink: Man aprimus, kažkodėl ši tema užmigo. :cry:

Tad adventui besibaigiant vis tik reiktų pažadinti TRENIRUOČIŲ TEMOS DVASIĄ". Visai neseniai atšventėme savo sporto šakos 50-metĮ. Pokalbyje prie boulingo staliuko su buvusiu bei dabartiniu mųsų prezidentu ir vieno svarbiausiojo Lietuvos OS-o klubo nariu, iš jo lųpų išgirdau tokius žodžius:

"Be tradicinių baltymų, riebalų ir angliavandenių, YRA DAR KETVIRTOJI ENERGIJĄ" ORGANIZMUI DUODANTI MEDžIAGA tai laktatas!"

Pagaliau šĮ teiginĮ išgirdau ir mųsų; orientacininkų kompanijoje. :idea: Ne veltui pašnekovas buvo aktyviausias per habil. mokslų daktaro, profesoriaus Jono Poderio paskaitų vykusioje didžiausios Lietuvos girios vyduryje. Neatsitiktinai šis vieno orientavimosi klubo narys pradėjo labai sėkmingai treniruoti savo sųnų, kuris turi tikslų per Londono olimpiadų bųti vienu iš jauniausiu maratono bėgiku. Kiek tai pavyks pamatysim. Bet kitas pastarojo auklėtinis, tapĄs treneriu, paruošė šiuo metu geriausių Lietuvoje vaikų-jaunuĄių amžiaus bėgikų, kuris po olimpieĄio Mindaugo Pųkšto turi antrų rezultatų per visų l.a. istorijų... Dabar šie jaunieji bėgikai konstruktyviai bendradarbiauja. Tai konstruktyvaus ir tikro supratimo apie TRENIRUOČIŲ teorijų vaisius. Ši teorija vis tobulinama ir kuriama Šveicarijoje, kurioje susirinkĄ geriausi Europos stajeriai treniruojami su tikslu geriau bėgti nei afrikieĄiai. Malonu, kad apie tai jau ir orientavimosi sporto pasaulyje pradėta domėtis.

Dėkui Deviui, per minėtų profesoriaus paskaitų išmetusiam replikų, kad mokslininko Brukso atrastajam laktato šaudyklės treniravimo mechanizmui yra palankiausias orientavimosi sportas. Tai viltingas mųsų sportui ženklas, nes minėtas pašnekovas, labai besidimĮs sportininko energetika buvo paskutinis Lietuvos jaunųjų orientacininkų BFP varžybų organizatorius. Kaip man regĮs (po pokalbių per WOC-08 su kitų šalių OS specialistais), mes vieninteliai gal Europoje šĮ svarbiausių aukšto meistriškumo elementų nepelnytai užmiršome. Bet štai atsirado viltis:
Atrankos Į 2009 m. Lietuvos OS bėgte rinktinĄ principai rašo:
Atrankos Į svarbiausias varžybas trenerio sprendimo principai:
● Sportininkai stebimi visus metus, matomas jų sportinės formos kitimas, tobulėjimas.
● Testavimas (Naujametinis bėgimas, bėgimas Pabaiskas-Ukmergė, kontrolinis bėgimas KaĄerginėje),
dalyvavimas rinktinės stovyklose.
Jei bus sugrĮžtama prie tų vertybių, kurios buvo nepelnytai pamirštos - tai labai reikšmingas didelĄ viltĮ duopdantis ženklas, pradėjus eiti naujajam rinktinės trenerio pareigas. Apie tai ir reikėtų diskutuoti treniruoĄių tematikoje.
_________________
Sekite kelion-ekspedicij dviraiu "Lietuvos emlapio 400-meio vietomis"
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
melioratorius
Meistras


Prisijungė: 2008 01 03
Pranešimai: 322
Pranešimų per dieną: 0.05
Miestas: Vilnius

PranešimasParašytas: 2008-12-23, 09:23    Rašyti temą: Atsakyti su citata

vyteni:
1.visi laimingai begioja ir nera kada tauksti beleka...
2.pieno rugštis-laktatas, nera kažkoks naujas bioenergijos šaltinis( kaip tu bandai irodyti, taip ir nesuprates paskaitu/seminaru ) ,o minetu tavo angliavandeniu,riebalu,baltymu skilimo produktas, kuris gali buti EFEKTYVIAI sunaudotas sportininko energoapykaitoje t.y. kepenyse galutinai suskaldytas i vandeniuka ir CO2...:) Pasiziurek wiki ciki pedijoje.
3.perzengiant naturalius organizmo savisaugos saugiklius galima nuzengti pats zinai kur....taigi begiokime savo malonumui ,o ne vytenio pakvaisusiems rekordams
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Vytenis
Meistras


Prisijungė: 2006 08 25
Pranešimai: 3200
Pranešimų per dieną: 0.5
Miestas: Kazl Rda-Jonava-Kaunas

PranešimasParašytas: 2008-12-26, 17:19    Rašyti temą: Atsakyti su citata

melioratorius rašo:
pieno rugštis-laktatas, nera kažkoks naujas bioenergijos šaltinis ( kaip tu bandai irodyti, ...

Čia ne aš bandau Įrodyti, bet šių hipotezĄ pasiųlė George A.Brooks-as dar net, 1986 m. ir kurių pripažino visas sporto pasaulis (išskyrus Lietuvos OS-ų, kurios šios labai svarbios ištvermės ugdymo aktualijos dar nekaip nenorima pripažinti). Visa tai galite pasinagrinėti profesoriaus habil.mokslų daktaro Arvydo STASIULIO paskaitos konspekte "Anaerobinės apykaitos slenksĄiai: samprata ir fiziologinis mechanizmas", peržvelkite jo skaidrĄ: "fiziologinis-biocheminis mechanizmas: laktato šaudyklės hipotezė" Laktato šaudyklės hipotezės schemoje ir paĄio Brokso aiškinime, "šaudyklės (pgl. Brooks) kaip susikaupĄs laktatas pasisavinamas kaip energetinė medžiaga mitochondrijų ir sarkomerų lygmenyje. Galite labiau Įsiskaityti Į šio mokslininko naujausius straipsnius.

melioratorius rašo:

2. taip ir nesuprates paskaitu/seminaru ) ,o minetu tavo angliavandeniu,riebalu,baltymu skilimo produktas, kuris gali buti EFEKTYVIAI sunaudotas sportininko energoapykaitoje ...
Ypatingo kažko nesuprasti nebuvo kų, kai profesorius paskaitoje demonstravo pasaulio rekordininkų bėgimo grafikus ir jų labai kintanĄius greiĄius, kas pagal mųsų senųjų sporto sampratų dar nelabai suvokiama. Tik iš grafikų aišku, kad rekordinkai distancijoje sėkmingai maitinasi savo nuovargio produku - pieno rųgštimi. Teisingai melioratorius pastebėjo savisaugos mechanizmo svarbų, kurĮ, mano supratimu, ir reikia treniruoti. Juk per treniruotes tik ir jaudinami visi savisaugos mechanizmai - per jų tobulinimų treniruoĄių metu ir pasiekiamas organizmo tobulumas.

ŠĮ tobulumų ypatingai demonstruoja geriausi pasaulio orientacininkai, kaip Anne Margrethe Hausken, Heli Jukkola, Minna Kauppi, Daniel-as Hubmann-as, Matthias-as Merz-as ir kiti sėkmingai startuodami tiek sprinte ir tiek ilgoje trasoje. Su ištreniruotu laktato šaudyklės mechanizmu atletai, bųtent, ir pasižymi plaĄiu savo treniruotumo diapazonu - jiems yra svetima siauro diapazono ištvermės "specializacija".

Manau, kad Į niekur veda vienos buvusios labai ištvermingos orientacininkės perlaužimas ir sulaužymas Į sprinterės specializacijų, kai negaudama ilgų treniruoĄių, gali pabėgti tik sprintų po gatves, o jau vidutinis nuotolis tampa per dideliu krųviu ir tenka važiuoti namo nepakliuvus Į finalų bei gėdingai užleidus Į jĮ buvusias silpnesnes vaikystės laikų kitų šalių varžoves. Tai kažkas naujo lietuviškojo OS-o "sporto fiziologijoje", kai raudonųsias raumenines skaidulas bandoma perrekonstruoti Į baltasias skaidulas, kurios formuojasi daugiau genetiškai ir daugiausia lytinio brendimo laikotarpiu. Tokie "eksperimentai" jau lytinio brendimo traukiniui nuvažiavus jei ir daromi, bųtų gerai, kad jie bųtų kažkaip pagrindžiami, bųtų teikiamos mums, treneriams viešos ataskaitos ir apmųstymai, kodėl bandoma eiti su mųsų auklėtiniais ne mokslo tiesomis nustatytu keliu. Paieškos yra gerai, bet mųsų buvĄ auklėtiniai neturi tapti moksliškai nepagrĮstų ekperimentų bandomosiomis žiurkėmis. :evil:
_________________
Sekite kelion-ekspedicij dviraiu "Lietuvos emlapio 400-meio vietomis"
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
donis
Patyrs


Prisijungė: 2008 11 24
Pranešimai: 60
Pranešimų per dieną: 0.01
Miestas: Kaunas

PranešimasParašytas: 2009-02-04, 10:44    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Šiandien Kaune Panemunės šile labai tvarkingai barstomi visi pagrindiniai takai.Galite neslidinėdami labai šauniai pabėgioti.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą [ užslaptinta ] Yahoo Messenger
katashunis
Meistras


Prisijungė: 2008 11 18
Pranešimai: 232
Pranešimų per dieną: 0.04

PranešimasParašytas: 2009-03-31, 09:51    Rašyti temą: Trauma Atsakyti su citata

Na kagi, nuo šios temos pradžios praėjo ~4 men. Tik dabar pradejau normaliai paeiti, o apie begima kol kas net minciu nera. Visiems pavydziu juodai... Saugokites.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
Rodyti pranešimus nuo ankstesnio:   
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Treniruotės Visos datos yra GMT + 3 valandos
Pereiti prie Atgal  1, 2, 3, 4
Puslapis 44

 
Pereiti į:  
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą
Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005