�urnalas Orientavimosi Sportas
Osport.lt

Orientavimosi sporto forumas
 
 DUKDUK   IeškotiIeškoti   Narių sąrašasNarių sąrašas   Vartotojų grupėsVartotojų grupės   RegistruotisRegistruotis 
 AprašymasAprašymas    Tikrinti asmeninius pranešimusTikrinti asmeninius pranešimus   PrisijungtiPrisijungti 

superkompensacija

 
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Treniruotės
Rodyti ankstesnę temą :: Rodyti sekančią temą  
Autorius Pranešimas
nctw
Naujokas


Prisijungė: 2009 09 11
Pranešimai: 10
Pranešimų per dieną: 0

PranešimasParašytas: 2010-04-25, 20:50    Rašyti temą: superkompensacija Atsakyti su citata

Sveiki. NorėĄiau paklausti tokio elementaraus klausimo, kurio atsakymų numanau, tiesiog noriu Įsitikinti. Superkompensacijos dėsnis teigia, kad po treniruotės padarius tarkime dienos poilsĮ, organizmas atsistato Į geresnĄ bųklĄ, negu buvo prieštai. Taip reguliariai treniruojantis gerinama ištvermė. Tai per tas poilsio dienas turi bųti visiškas poilsis, ar galimi lengvi bėgimai (nesudarantys deguonies skolų ir pan.)?
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
Rimvydas Arlauskas
Meistras


Prisijungė: 2006 06 21
Pranešimai: 326
Pranešimų per dieną: 0.05
Miestas: Kaunas

PranešimasParašytas: 2010-04-25, 21:17    Rašyti temą: Atsakyti su citata

lengvas fizinis kruvis pagreitina atsistatyma:)
_________________
https://www.youtube.com/@rimvydasarlauskas7981
http://www.attackpoint.org/log.jsp/user_4861
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
Vytenis
Meistras


Prisijungė: 2006 08 25
Pranešimai: 3200
Pranešimų per dieną: 0.5
Miestas: Kazl Rda-Jonava-Kaunas

PranešimasParašytas: 2010-04-25, 22:37    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Labai teisingai, lengvas krųvis prie 130 pulso padeda greiĄiau utilizuoti organizme susikaupusĮ laktatų. Be to aktyvus poilsis, Įjungus kitų raumenų ar organų fizinĄ veiklų, atsistatymas bus irgi žymiai efektyvesnis. Tai nustatė XIX amž. Rųsijos fiziologos I.M.SeĄenovas (18291905), ir šis reiškinys vadinasi SeĄenovo fenomenu, kuris, kažkodėl dabar LKKA studentams jau nedėstomas ir net virtualiame pasaulyje per GOOGL lietuviškai neaptiksi jo paaiškinimo.

Malonu, kad pradėta ši labai svarbi tema. Bųtent, SUPERKOMPENSACIJA yra pagrindinis reiškinys sportiiniam tobulėjimui teoriškai pagrĮsti. Tik nuo SUPERKOMPENSACIJOS paaiškinimo pradedu pradedanĄiojo sportininko teorinĮ rengimų. Visos treniravimo teorijos grindžiamos šiuo reiškiniu, kuris labai priklauso nuo atlikto krųvio dydžio bei pobųdžio, ir, svarbiausia, nuo poilsio pauzių parinkimo. Kaip žinia, po ilgesnių poilsio pauzių superkompensacijos efektas mažėja ir ne tik išnyks, bet dėl nutrauktų treniruoĄių prasidėti gali degradacija. Taip pat dėl per mažo poilsio gali reikštis priešingi superkompensacijai reiškiniai, kurie po pakartotų krųvių ciklų ir po ilgesnės poilsio pauzės galima iššaukti žymiai didesnĄ superkompensacijų. Jei tokie ciklai bus per ilgi - galima iššaukti pervargimų, persitreniravimų, po kurio ne tik neiššauksi superkompensacijos, bet ir galima pakenkti organizmui - prasidės neatstatomieji procesai. Superkompensacija yra labai subtilus ir individualus reiškinys, dėl kurio negalima jokių receptų teigti. jos nustatymui reikalingas pastovus stebėjimas, testavimas ir net galima tuo tikslu per treniruotes pastoviai atlikinėti biologinius tyrimus, ypatingai, treniruoĄių stovyklose.

Pavyzdžiui, olimpinio Ąempiono Algimanto Šalnos treneris profesorius Albertas Jakubauskas naudojo Ukrainos žymaus mokslininko Dušanino PWC170 testo nustatymo ramybės bųsenoje metodų, naudojant perdarytų kardiografų, kuriame iš širdies kardiogramos sustiprinto dantelio stebėdavo specialiosios ištvermės pokyĄius po kiekvienos treniruotės ir po poilsių pauzių. Šis profesorius tyrinėdavo ir "Gajos" orientacininkes treniruojamas Juozuko, kai pas jĮ lankė ir šio profesoriaus dukra. Gaila, kad dabar panašių stebėjimų su orientacininkais nesigirdi.

Superkompensacijos tema yra labai plati, kuri biologijoje stebima nuo mitybos (raumenyse glikogeno atsargų kaupimosi superkompensacijos bųtinos maratonininkams) iki bioritminių reiškinių, apie kuriuos labai plaĄiai savo paskaitosedėsto habil.m.d. prof. Jonas Poderys. Suoperkompensaciniai mechanizmai stebimi ir Įvairių savybių treniravimo eigoje, jų sųryšyje bei jų harmonijos siekyje, kuri mųsų vedantiesiems orientacininkams buvo praignoruota ir todėl daug jų "užsikalė", sustojo meistriškumo augimas, kai kurie rinktinės nariai ir net šalies Ąempiono vardus iškovojusieji net degradavo daugiametinio treniruoĄių cikle - patyrė labai rimtų fiasko tarptautiniu mastu.Iš šių klaidų sukurtas ištisas mokslas, apie kurĮ pateiksiu greitai atskirų temų.
_________________
Sekite kelion-ekspedicij dviraiu "Lietuvos emlapio 400-meio vietomis"


Paskutinį kartą redagavo Vytenis, 2010-04-26, 07:45. Redaguota 1 kartą
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
nctw
Naujokas


Prisijungė: 2009 09 11
Pranešimai: 10
Pranešimų per dieną: 0

PranešimasParašytas: 2010-04-25, 23:35    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Ir dar kitas klausimas. Kaip sukišti i ta trumpų savaitĄ varžybas ir treniruotes (dvi masinės, tempinis ir ilgasis bėgimas, intervalinė treniruotė, kartotiniai bėgimai), kad poilsio bųtų pakankamai. Kaip patys darote/ savo auklėtinius treniruojate? Suprantu, kad kiekvienas organizmas yra individualus ir t.t. Tiesiog Įdomu kų darote kas antrų savaitĄ ir pan.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
Vytenis
Meistras


Prisijungė: 2006 08 25
Pranešimai: 3200
Pranešimų per dieną: 0.5
Miestas: Kazl Rda-Jonava-Kaunas

PranešimasParašytas: 2010-04-26, 00:48    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Kaip tik dėl treniruoĄių variacijų šiuo galvos skaumu sergu jau per 50 metų - tųkstanĄius straipsnių Įvairiuose žurnaluose esu perskaitĄs. žodžiu, trumpai drųtai - paĄiam besitreniruojant reik save stebėti, vesti dienoraštĮ, jame ne tik buhalteriškai fiksuoti krųvio apskaitų, bet ir pasižymėti savijautų, jausmus ir iš viso tai daryti išvadas treniruoĄių planavimams bei tarimuisi su specialistais bei treneriais. Geriausia, kai prie trenerio einama jau su dienorašĄiu, rodant jam nuveiktų darbų. Tada jam lengviau ir tiksliau kažkų patarti. Į šĮ klausimų kad rasti atsakymų, reik paimti ir paskaityti knygelių. Gal kas nurodys Ąia šioje temoje adresus. Kaip parinkinėti treniruotes, tai jau visai kita tema išplaukianti iš superkompensacijos temos rėmų ir glaustas atsakymas bus labai nekokybiškas. Šablonizmo sporte neturi bųti. Mano jaunystės laikais apie bėgikų treniruotes buvau prisipirkĄs daug knyguĄių, labai skaiĄiau prenumeruojamus žurnalus, kaip "FiziĄeskoje vospitanije", Teorija i praktika fiziĄeskoj kultury", "Liogkaja atletika" PatarųjĮ lengvosios atletikos rusiškų žurnalų ypatingai studijavau, nes jame buvo visi atsakymai Į iškylanĄius klausimus. Na o kaip pradedanĄiajam, tai didžiausių man naudų davė lengvosios atletikos vadovėlis kųno kultųros institutams, kurĮ pradėjau studijuoti bųdamas penkiolikmeĄiu tik susidomėjĄs bėgimu. Reik bųtinai studijuoti literatųrų, jei nori pradėti teisingai treniruotis. O Ąia patarti konkreĄiai labai sunku, nes tikslai ir metodai kinta nuo periodų, jau nekalbant, kad nei patirtis nei individualybė, nei jos tikslai bei norai nežinomi.

Kai bendrų žinių sistemų pagausi, treniruotes paĄiam bus labai lengva kurti. Tam kada nors parengsiu internetinĮ puslapĮ. Manau, kad tokių puslapių turi bųti daug. Juose gal pavyks aptikti ir Įvairias superkompensacijų sistemų grafinius pavaizdavimus. Be grafinio vaizdumo, suvokti superkompensacijos esmĄ sunkoka. Tokių grafinių vaizdelių yra beveik visuose profesoriaus Povilo karoblio vadovėliuose, kurių jis yra prirašĄs labai daug ir juose labai mėgsta dėstyti apie superkompensacijų.

TreniruoĄių metodų prigalvoti galima tųkstanĄius - tik nereikia visų laikų vienodai tų patĮ per tų patĮ vienodai treniruotis, nes taip UžSIKALAMA dėka organizmo adaptacijos -priprantama prie tų paĄių krųvių ir pradeda organizmas nereaguoti. Jis po treniruoĄių negauna jokio streso ir dėl to nesiformuoja superkompensacija, arba ji bųna labai maža. Superkompensacija - tai pati aktualiausia mųsų sporto šakos problema, Į kurių mųsų sporto metodikos galva teoriniuose dėstymuose bųsimiesiems specialistams, atrodo, kad nieko nedėsto. Suvokiantys apie superkompensacijų bųsimieji sporto specialistai baigusieji LKKA rodytų geriausius, o ne blogiausius sportinio tobulėjimo rodiklius tarp kitų aukštųjų mokyklų orientacininkų. Todėl mųsų sporto šakos smukimo priežastĮ Įžiųriu per šios aktualios temos nuvertinimų sporto teorijos praktiniame panaudojime. Dėkui šios temos iniciatoriui pavadinus temų labai taikliu pavadinimu.
_________________
Sekite kelion-ekspedicij dviraiu "Lietuvos emlapio 400-meio vietomis"
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Devis
Meistras


Prisijungė: 2004 04 02
Pranešimai: 630
Pranešimų per dieną: 0.09
Miestas: Kaunas

PranešimasParašytas: 2013-11-14, 09:30    Rašyti temą: Lankė Atsakyti su citata

Jo dukra tikrai pas Juozų nelankė :)
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
SMG
Meistras


Prisijungė: 2004 04 05
Pranešimai: 1233
Pranešimų per dieną: 0.17
Miestas: Kaunas

PranešimasParašytas: 2013-11-14, 19:56    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Lankė, Devi, tikrai lankė :roll:
_________________
Jei problem galima isprsti, vadinasi, nra jokio reikalo dl jos jaudintis. Jei problema neisprendiama, jaudintis dl jos beprasmika.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą [ užslaptinta ] MSN Messenger Skype vardas
algirdasdz
Patyrs


Prisijungė: 2013 02 08
Pranešimai: 47
Pranešimų per dieną: 0.01
Miestas: Kaunas

PranešimasParašytas: 2013-11-29, 07:08    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Jakubauskaitė tikrai lankė pas Juozukų :D
Be Juozuko merginų, profesorius studijavo ir trenerio BagoĄiųno vaikinus :o kaip ir kitus Kauno jaunuolius (gi mėsos tyrimams tai reikėjo) :!:
_________________
BERAIUI IR AKINIAI NEPADS!
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
Rodyti pranešimus nuo ankstesnio:   
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Treniruotės Visos datos yra GMT + 3 valandos
Puslapis 11

 
Pereiti į:  
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą
Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005