�urnalas Orientavimosi Sportas
Osport.lt

Orientavimosi sporto forumas
 
 DUKDUK   IeškotiIeškoti   Narių sąrašasNarių sąrašas   Vartotojų grupėsVartotojų grupės   RegistruotisRegistruotis 
 AprašymasAprašymas    Tikrinti asmeninius pranešimusTikrinti asmeninius pranešimus   PrisijungtiPrisijungti 

Naujieji reitingai

 
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Bendras
Rodyti ankstesnę temą :: Rodyti sekančią temą  
Autorius Pranešimas
Stankevic
Meistras


Prisijungė: 2005 09 08
Pranešimai: 539
Pranešimų per dieną: 0.08
Miestas: Vilnius

PranešimasParašytas: 2024-03-12, 18:40    Rašyti temą: Naujieji reitingai Atsakyti su citata

Diskusijai apie naujuosius reitingus. https://dbsportas.lt/lt/ranks2

Gera naujovė, kad miško reitingas atskirtas nuo sprintų dėl didelio specifikos skirtumo.

Tačiau problema iškyla apjungiant skirtingų grupių reitingus. Kiek tai sulyginama?
Vienos grupės (trasos) rezultatai ir jiems apskaičiuoti reitingai stipriai neatitinka kitos grupės (trasos) rezultatams ir apskaičiuotiems reitingams. T.y. esant panašiai vietovei ir trasai, vienos grupės dalyvio su greičiu X min/km gaunami taškai gali būti tokie patys kaip kitoje grupėje bėgusio greičiu 0.8X min/km, t.y. gerokai lėčiau ir trumpesnę trasą.
Jeigu mažiau taškų gautų trumpesniosios trasos dalyviai tai dar nieko, bet mažiau (gerokai mažiau) taškų gali gauti ir stipresniosios grupės (su ilgesne trasa) dalyviai.

Pastebėjimai LČ ilgoje. Turbūt ilgoje tai aktualiausia, nes skirtumai tarp trasų įvairiose grupėse irgi gerokai skiriasi.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą [ užslaptinta ] Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Vilius A.
Meistras


Prisijungė: 2004 10 24
Pranešimai: 1971
Pranešimų per dieną: 0.28
Miestas: Panevys | Vilnius

PranešimasParašytas: 2024-03-13, 00:24    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Naujieji reitingai kurti taikant matematinius skaičiavimus bei remiantis Britų bei IOF sistemomis. Reitingams buvo ruoštasi trejus metus, išdiskutuota techniniame komitete, darbo grupėse ir kt.

Netrukus tik turėtų būti išskirtas moterų reitingas bei galima būtų išsifiltruoti pagal grupes.
_________________
Orientavimosi sportas - tai gyvenimo bdas
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje Skype vardas
Stankevic
Meistras


Prisijungė: 2005 09 08
Pranešimai: 539
Pranešimų per dieną: 0.08
Miestas: Vilnius

PranešimasParašytas: 2024-03-13, 13:49    Rašyti temą: Atsakyti su citata

[quote="Vilius A."]Naujieji reitingai kurti taikant matematinius skaičiavimus[/quote]
Senieji irgi matematiniai, tik paprastesni.

[quote="Vilius A."]Netrukus tik turėtų būti išskirtas moterų reitingas bei galima būtų išsifiltruoti pagal grupes.[/quote]
Jungime ir esmė. Taškų persiskirstymas (taškų perėjimas iš vienos grupės į kitą) nėra adekvatus, kaip minėjau anksčiau. Išskirti grupes po to nesudėtinga, tačiau taškai, kurie perėjo iš vienos grupės į kitą netinkamai skaičiuojant juk nebus išskaičiuojami. Na čia reiktų kas geriau statistiką išmano komentaro.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą [ užslaptinta ] Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Atiduok kaukole
Patyrs


Prisijungė: 2007 06 26
Pranešimai: 47
Pranešimų per dieną: 0.01

PranešimasParašytas: 2024-03-13, 14:47    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Na kažką tie reitingai rodo, o man rodo kad Vilniaus taurė ar takas ( kai nėr stiprių dalyvių) yra kiečiau už LČ, bet man tai netrukdo.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
mt
Meistras


Prisijungė: 2006 03 17
Pranešimai: 98
Pranešimų per dieną: 0.01
Miestas: Vilnius

PranešimasParašytas: 2024-03-13, 16:29    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Turbūt yra dar daugiau subtilybių - tarkime, moterų LČ ilgoje trasoje nepatenka į reitingo skaičiavimus (ir ko gero nelabai daug šansų turi ir ateityje - nebent tas pačias trasas bėgs daugiau grupių).
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą  
vosvos
Meistras


Prisijungė: 2005 12 06
Pranešimai: 721
Pranešimų per dieną: 0.11
Miestas: Vilnius

PranešimasParašytas: 2024-03-13, 18:54    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Neabejoju, kad naujieji reitingai yra visiškai teisingi ir sąžiningi. Bet gal matematikai ar Britų žvalgyba galėtų paprastai paaiškinti kodėl pvz į reitingus nepatenka tokia trasa:
https://dbsportas.lt/lt/varz/2023003/reztra/9?diena=1

Organizuojant varžybas norėtųsi bent kažkaip numatyti, kaip apjungti skirtingas grupes į trasas, kad jos turėtų šansą gauti reitingą.
_________________
http://www.trails.lt
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą   Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Stankevic
Meistras


Prisijungė: 2005 09 08
Pranešimai: 539
Pranešimų per dieną: 0.08
Miestas: Vilnius

PranešimasParašytas: 2024-03-23, 16:24    Rašyti temą: Atsakyti su citata

Kelios mintys apie naujuosius reitingus.

I dalis: Naujųjų reitingų atskaita nuo vidurkio į dvi puses (pristatyta viešai ir panaši į IOF reitingą)

Esminiai skirtumai tarp ankstesnio ir naujojo reitingų:

1. naujajame taškai skaičiuojami nuo daugumos dalyvių vidurkio, o senajame - nuo kelių (3*) geriausiųjų vidurkio;
2. naujajame taškai nuo atskaitinio vidurkio didėja arba mažėja, senajame - tik mažėja;
3. naujame daugiau ar mažiau taškų skiriama aritmetiškai (plius ir minus), o senajame pagal santykį (kiek kartų daugiau ar kiek kartų mažiau);
4. naujajame naudojamas nuokrypių (standartinių - kvadratinių) santykis, skirtas padidinti arba sumažinti gaunamų taškų vertę priklausomai nuo ankstesnių varžybų nuokrypių vidurkio;
5. naujajame išfiltruojami kai kurie dalyviai iš statistikos, kuri vėliau naudojama kaip atskaitinė;
6. naujajame panaikintas skirtumas tarp varžybų rango (vietinės ir nacionaliniai čempionatai tapo lygiaverčiais);

Dėl 3-čio punkto: nebelieka skirtumo kiek kartų aplenktas vidurkis, pavyzdžiui: dalyvis X bėgo 20 min., varžybų dalyvių vidurkis V - 40 min., skirtumas 40-20=20 min.. Jeigu X bėgtų 60 min., o varžybų dalyvių vidurkis - 80 min., gautų tokius pačius taškus, nes aplenkė 20-čia minučių (80 minus 60). Pagal ankstesnį skaičiavimą (pagal santykius), pirmuoju atveju X gautų gerokai daugiau taškų už vidurkį, nes aplenkė 2 kartus, o ne 1.33 karto. Bet čia, tariant, kad toks pats nuokrypis. Iš tiesų, antruoju atveju tikėtinas didesnis nuokrypis nuo vidurkio, dėl to "80 minus 60" atvejo reikšmė sumažinama palyginus su "40 minus 20" reikšme.
Tačiau tą riboja kontrolinis laikas (aktualiausia elitui) ir trasos techninis sudėtingumas, sukuriantis didesnį rezultatų išsibarstymą. Jei vidutinę trasą dažniausiai įveikia visi dalyviai, net padarę didelių klaidų, tai tie patys dalyviai klaidų padarę ilgoje, nespėja į kontrolinį laiką arba pavargę nusiima nuo trasos. Dėl to ilgoje trasoje iš standartinių nuokrypių statistikos iškrenta daugiau atvejų ir nuokrypis tampa nepakankamai didelis, kad kompensuotų santykinį atsilikimą. (Čia nekalbant apie filtravimą, apie kurį vėliau).

Dėl 4-to punkto: kadangi rezultatų skirstinys dažnai nėra normalusis, o turintis vieną ilgesnę "uodegą" (stipriai atsilikusių dalyvių būna daugiau negu stipriai išsiveržusių), tai dėl to, kad jis kvadratinis, padidėja skiriami balai geriau už vidurkį prabėgusiems. Tai yra, kad lyderių rezultatai labai priklauso nuo to, ar varžybose dalyvavo gerokai silpnesnių dalyvių, kurie įveikia trasą labai lėtai. (Nekalbant apie išfitravimą.)

Dėl 5-to punkto: išfiltruojami dalyviai "outlieriai", įveikę >100 balų daugiau ar mažiau savo einamojo balo. Tačiau neaprašyta, kuom remiantis pasirinkta vertė būtent 100. Tai apytiksliai 10min kvadratu į vieną ar į kitą pusę nuo vidurkio (imant kad varžybų rezultatų išsibarstymas įprastinis). Gaunasi, kad jeigu vienas dalyvis yra stabilesnis, jis statistikoje figūruos, o jei nestabilus (tai geriau, tai blogiau prabėgantis), tai dažnai į statistiką nieko neįneš. Kiek tokių dalyvių iškrenta skaičiavimuose? Trūksta, kad būtų nurodyta kiek daugiausiai atmetame "nepatikimųjų". Outlier paprastai būna labai mažas skaičius nuo visų dalyvių, bet ar nesigaus, kad atmetamas >10 proc. ar net koks trečdalis dalyvių?
Grįžtant prie 3-čio ir 4-to punktų, tai lėčiau bėgantieji, teoriškai atsilieka nuo lyderių kartais (pvz. 1,2x lėtesnis bėgikas), o ne konkrečiu minučių skaičiumi, dėl to silpnesni dalyviai paprastai labiau rizikuoja nepatekti į statistiką (jų balas labiau varijuoja, dažniau peršoka 100), ir tokiu būdu, arba gerokai paveikia (būdami prie krašto) statistiką į vieną pusę, arba į kitą.

Kitas dalykas, kad jei dalyvis turi tik vieną-du startus per pastaruosius 48 mėn., jų vidurkis tikėtina netiksliai atspindi dalyvio lygį, ir jis tikėtiniau taps outlieriu, kol nesurinks daugiau startų. Tačiau čia labiau atsitiktinumo faktorius, nes jeigu dalyvis subėgs panašiai kaip anksčiau subėgo, tai į statistiką paklius, nors neturėdamas pakankamai patikimumo. Čia gal aktualiau sprintų reitingams bus, kur tikrų sprintų per metus būna nedaug. Bet galima būtų papildyti, kad dalyvio einamasis balas pradeda figūruoti tik nuo n (kuris būtų nedidelis) turimų startų.

Iš esmės sistema atrodo panaudojama, ir panašią naudoja IOFas.(Nekalbant apie 6-ą punktą).

II dalis: Skirtingo pajėgumo grupių jungimas į bendrą reitingo skaičiavimą (nepristatyta viešai?)

1. neaišku kaip apjungiamos grupės skaičiuoti rezultatams
2. neaišku kaip vyksta taškų migracija tarp grupių, ir kiek ji pakankama, kad reitingai tarp amžiaus grupių būtų sulyginami ir būtų adekvatūs bendroje lentelėje
3. kiek laiko reikėtų, kad nusistovėtų adekvatūs (žiūrint tarp grupių) reitingai, ir ar išliks tokie ilgalaikėje perspektyvoje (pvz. grupėse, kurios mažai maišosi)

Jeigu skirtingo pajėgumo grupių sportininkai įneša panašius taškus, pvz. abiejų grupių lyderiai po 1000, ir atitinkamai kiti, tada gali gautis, kad visi, kurie prabėgs savo pajėgumui, taps outlieriais, o atskaitos statistikai įtakos turės tik neįprastai prabėgusieji: blogai prabėgę stipresnės grupės dalyviai ir ypatingai gerai prabėgę silpnesnės grupės dalyviai, nes tik tada nesiskirs per 100 balų nuo bendro rezultatų vidurkio.

Jei naujiesiems tarpgrupiškai maišomiems reitingams reikia laiko, kad susinormalizuotų, jų naudojimą (atrankai į rinktinę, starto protokolų sudarymui) galima būtų atidėti.

Dar pabaigai.
Einamasis balas nėra viešinamas, bet dėl jo kyla klausimų dabar žiūrint į reitingą, kodėl kai kurių grupių visų dalyvių reitingai yra tokie maži, o kitų didesni. O nei pačiam dalyviui, nei kam iš šalies nėra kaip patikrinti, kaip tas balas gautas, nei kodėl jis taip skiriasi tarp grupių. Pvz. M16 grupėje, jei trasa nesutampa su vyrų veteranais, tai per čempionato lyderės negaus nė 1000, o kitose varžybose gali gauti >1100, jei trasa sutampa su veteranais. Ir čia ne vienoje grupėje taip.

[quote="vosvos"]...ar Britų žvalgyba galėtų paprastai paaiškinti...[/quote]

--
* pataisymas: 3, ne 5.
Atgal į viršų
Peržiūrėti vartotojo aprašymą Siųsti asmeninį pranešimą [ užslaptinta ] Apsilankyti vartotojo tinklapyje
Rodyti pranešimus nuo ankstesnio:   
Pradėti naują temą   Atsakyti į pranešimą    Pagrindinis puslapis -> Bendras Visos datos yra GMT + 3 valandos
Puslapis 11

 
Pereiti į:  
Jūs negalite rašyti naujų pranešimų į šį forumą
Jūs negalite atsakinėti į pranešimus šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite ištrinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite dalyvauti apklausose šiame forume


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005